KADINA ŞİDDET VE TOPLUMSAL YOZLAŞMA

 



Şiddetin Oluşum Sebebi 


Diğer tüm insan davranışları gibi şiddette beyin tarafından yönetilmektedir, günlük kaotik durumlardan bir intihar bombacısına ya da sözlü şiddetten aile içi şiddete kadar.
Öfkeli ve saldırgan biyolojik oluşum şiddetin yapıtaşlarını oluşturur, şiddetin bilimsel yüzü incelendiğinde zamanla bağımlılık yarattığı ve nörolojik bozukluklara yol açtığı görülür.
Sigmund Freud'un kuramı kişiliğin üç yönü olduğunu ileri sürer : id ego ve süperego.
Freud'un kuramının gözlemlerine ek olarak şunları ekleyebiliriz ; şiddetin sancılı doğum esnasıda insanın çocukluk sürecine dahildir. 
Genital Dönem (12-18 yaş ) ; İlk dört psiko-seksüel dönemi başarı ile tamamlayan bireyler bu dönemi de başarı ile gerçekleştirerek çocuk kişiliğinden yetişkin kişiliğine dönüşür ancak tıpkı bir dna sarmalı gibi birbirine entegre olan bu gelişim dönemlerinde izlenen yapısal bozukluklar şiddet,utangaçlık,benmerkezcilik, veya özgüven eksikliğinin oluşmasına neden olabilir. 
Günümüzde kitle iletişim araçları ve sosyal medyanın yaygınlığı ile anlık tanık olduğumuz şiddet haberlerini toplumsal olarak kanıksamamız ve zihnimize normal bir durum gibi kodlamamız şiddetin daha da yaygınlaşmasını sağladı bunun yanı sıra hukuken ve kanunen caydırıcı olmayan cezalar ile şiddete eğilimli kişilerin eli güçlendi.
Peki bu süreç ne kadar daha devam edecek ? 
Bu kanlı sürecin durdurulması adına toplumsal protestolar ve kınamaların çok da etkin olmadığını bugün haberlerde tanık olduğumuz mimar  "Başak Cengiz"'in katledilmesi haberiyle bir kez daha acı bir şekilde idrak etmiş olduk. 
Aslında mikro çerçevede bu olayı incelediğimizde toplumun şiddete karşı bakış açısını da rahatlıkla yorumlamamız mümkün.
Şiddete eğilimli olduğu açıkca görülen fail Can Göktuğ Boz neden daha önce tedavi edilmiyor yahut bu statüde bulunan kişiler neden kamuoyundan izole edilmiyor ? 
Katledilen kadınlarımız ve süratle yozlaşan toplumumuz için formül niteliğinde çözümlere ihtiyacımız var bunun için şapkadan tavşan çıkarmaya lüzum yok, mesleğinde başarılı sosyologlar ile duygu durum bozukluğunun artışına sebep olan veriler saptanabilir ve devlet eliyle yaşanan bu acı hadiselerin azaltılması veya tamamen engellenmesi sağlanabilir. 


Şiddet Bir Seçim midir ? 


Şiddet ve öfkesini kontrol edemeyen bir kişi Homo Sapiens (düşünen insan ) kavramından tamamen uzaktır bilimsel kanılarla şöyle detaylandırabiliriz ; Şiddet dürtüsüne yenilen bir kişinin beyni tıpkı bir sürüngen gibi çalışmaktadır insan beyninde üçüncü beyin olarak adlandırılan beynin en arka kısmına sürüngen beyin ismi verilir. Beynin bu kısmı sadece dürtüleri kontrol etmektedir ancak bizi hayvanlardan ayıran püf noktası hayati fonksiyonlarımızı çalıştıran üçüncü beynimizi düşünce sistemiyle şekillendiriyor olmamızdır. Böylece uyumlu ve refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşamamızı sağlar. İnsan beyni bazı davranışsal bozukluklar yolu ile mutasyona uğrayıp şiddete eğilimli hale gelebilir ancak bu tedavi edilebilir  bir durumdur. Sağlıklı bir birey şiddet uygulamamayı rahatlıkla seçebilir.




Türkiye'de Kadına Şiddet


Lafı uzatmadan söylemek gerekirse dünyaya nispeten Türkiye kadına şiddet konusunda çok vasat bir durumda. 2019 Kadın barış ve güvenlik endeksi araştırmasına göre 167 ülke içerisinde en güvenli ülke Norveç, Türkiye ise 114. sırada yer almakta.
Küresel cinsiyet eşitsizliği raporuna göre 153 ülke arasında 130. sırada bulunuyoruz.
Kadınların hayat kalitesinin bu denli zor ve niteliksiz olduğu bir ülkede deyim yerindeyse kadınlarımız bir güvercin gibi ürkek yaşamaya mahkum edilmekte.
Bu üzücü tablodan haz alan sosyopatların bulunduğu bir ülkede tüm kadınlarımızı mümkün olduğu sürece kendi güvenlik alanlarının dışına çıkmayacağı bir doğrultuda yaşamaya davet ediyoruz. Tabi caydırıcı olmayan yaptırım ve cezalar ile bunu sağlamak ne kadar mümkün olabilir muamma. 


Sonuç

Şiddet bulaşıcı bir davranışsal bozukluktur ve tedavi edilmeye mahkumdur, çevrenizde şiddete başvuran ya da şiddete maruz kalan canlıları teşhir etmekten kaçınmayın. Şiddete başvuracağınız mikro ya da makro tüm durumlarda kendinizi kontrol edin ve unutmayın şiddet kadar bulaşıcı olan bir silahımız mevcut ; SEVGİ. 


Bloga abone olarak yayınlardan anlık haberdar olabilirsiniz. ♥

#kadınaşiddetehayır





















Yorumlar

Popüler Yayınlar